baba-çocuk

Baba Çocuk İlişkisinin Önemi

Bebeklerin anneleriyle olan ilişkisi daha ilk anne karnında var olmaya başladığında başlamaktadır. Bu yüzden anne, çocuk yaşamında hem duygusal hem de her daim varlık sebebi olarak bulunmaktadır. Fakat babaların bu bağı yakalaması bazen doğum esnasında bazen ise 18 aya kadar sürebiliyor .

Doğumla birlikte annelerin koruma içgüdüsü sebebiyle bazen kendi tercihleriyle babadan bile uzak tutabilmektedirler. Uzmanlar, çocuk ile babanın güçlü iletişim kurduklarında olumlu kişilik özellikleri geliştirebileceğini, bunun yanı sıra hayata karşı daha özgüvenli ve savunmacı olduklarını bilişsel , sosyo-duygusal ve  cinsiyet-rol belirleme gibi kavramların da gelişimi babayla olan iletişimin önemini vurgulamaktadır.

Sağlıklı çocuk yetiştirmek oldukça önemlidir. Fakat bu noktada anne kadar babanın da gelişimde önemi vardır. Baba ile çocuk iletişiminin iyileştirilmesi çocukta bağımsızlaşmayı , özgüveni ve bireyselleşmeyi kazandırır. Bu sebepten babalar çocuklarla sohbet etmeli , oyun oynamalı ve rol model olmalılardır.

0-6 Yaş Arası Önemli

Özellikle 0-6 yaş “okul öncesi” dönem çocuklarının her konuda büyük önem taşıdığını bilerek her çocuğun ayrı gelişimsel süreci olduğunu ve baba- çocuk iletişiminin kuvvetli olduğu ailelerde çocuğun hayatla kurduğu ilişki de güçlenmektedir.  

baba-çocuk--2

Baba ile çocuk arasındaki sağlıklı ilişki geliştirmenin yolları:

Baba, çocuklar için aileyi koruyan ,kollayan  ve güvenli alan olarak algılanır. Baba çocuk için sadece fiziksel ihtiyaçlarını karşılayan kişi değil duygusal ihtiyaçlarını da karşılayan , sözel olarak da onu sevdiğini hissettiren bir figür olup aralarındaki duygusal bağı da desteklemelidir.

 Çocuğuyla sağlıklı ilişkiler kuran ebeveynler , çocuğun yaşamına dahil olup onunla duygusal bağını güçlendirirler. Çocuğun mizaç ve karakterini benimseyip süreci ona göre kabul edip şekillendirir. Onun da ayrı birer birey olduğunu , olumlu yönlerinin takdir edilmesini , olumsuz yönlerinin sağlıklı olarak sonuçlandırılması gibi davranışlar ve yakınlık önemli bir noktadır.

 Babanın, çocuğunun okul hayatıyla da ilgilenerek onun okul başarısının artışına da katkı sağlayabilir.

Sabahları çocuğunu çok vakit olmasa da sevgiyle uyandırması, gece yatmadan ona iyi geceler diyerek kitaplar okuması, ya da anne çocuk rutini olarak bilinen süt kaynatma ve masal saatini babanın gerçekleştirmesi çocukların inanılmaz hoşuna gidecektir.

Hepimiz de olduğu gibi çocuklar için de  özel günler oldukça mühimdir. Okula başlama, yaşadığı önemli bir olay ya da doğum günü gibi özel günlerde babanın çocuğun yanında olması ve ilgilenmesi, çocuk zihninde babanın onu önemsediğini ve değer verdiğini hissettirecektir.

Baba çocuğunu ne kadar yargılamadan dinlerse ve düşüncelerine önem verir ise,  çocuğun o denli düşünce özgürlüğü gelişir ve kendini ifade biçimi şekillenir.

Günümüz cinsiyet rolleri üzerinde babanın etkisi oldukça büyüktür. Çocukların  önünde iş bölümü yapmanın anne babanın birbirine davranış şeklinin ilerideki haklarını , davranış şekillerini de şekillendirdiğini unutmamak gerekir.

Kız ve erkek çocuk için baba figürü aynı yakınlığı gösterse de zihinlerinde farklı tanımlanabilmektedir. Kızlar için baba güven veren, güç ve koruyan kişi görünürken  , erkek çocuk için tamamen rol modeldir. Her bireyin doğal hakkı olan sevgi ve saygı çocuklarımızın da hakkıdır. Anne kadar babanın da çocuğun gelişimi ve psikolojisi üzerinde önemi oldukça büyüktür

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir