Çocuk-Psikolojisinde-Oyun-Terapisinin-Önemi-3

Çocuk Psikolojisinde Oyun Terapisinin Önemi

Çocuk psikolojisinde oyun terapisinin önemi; Oyuncaklar ve oyun; çocuklar için en önemli eğlence, gelişim ve iletişim araçlarıdır. Sağlıklı bir  şekilde iletişim kuramayan çocuk, bu ihtiyacını oyunlar ve oyuncaklar aracılığı ile karşılar. Geçmişte bu durumun farkına varılmasıyla, çocuklar ile iletişim kurmanın yolu da bulunmuştur. Oyun aracılığı ile iletişimde, çocukların saklı tuttuğu konuların bile açığa çıkması sağlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda geliştirilen oyun terapisi ise iletişimin oyun yolunu kullanır.

Kendini İfade Etme Aracı: Oyun

Ebeveynler ve öğretmenler, çocukları izleyerek onları anlamayı öğrenirler. Bu sayede çocukların   sorun yaşadıklarında nasıl davrandıklarını anlayabilirler. Olaylar çocuklar için yolunda gitmediğinde,  genellikle problem odaklı davranırlar. Diğer bir ifade ile, çocukların davranışlarda ve oyunlarda, mücadele ettikleri şeyler ile yaşamlarında devam eden olaylarla başa çıkamadıklarını bizlere oyun yolu ile aktarabilirler.

Çocuk-Psikolojisinde-Oyun-Terapisinin-Önemi

Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi, ihtiyaçları olan ve sorunlar yaşayabilen bireylerdir. Üstelik onların bu sorunları giderilmediğinde, bunları içselleştirip bütün hayatlarını etkileyebilirler. İletişim becerileri de yetişkinler gibi olmadığı için, çocuklar ile iletişim de  farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden en kesin sonuç vereni ise oyun terapisidir.

Oyun Terapisi İçin Uygun Yaşlar Hangileridir?

Literatüre göre; 2 ve 12 yaş aralığındaki çocuklar oyun terapisi almak için uygundur. Bununla beraber; oyun terapisi doğrudan çocuklarla ilişkilendirilse de, pek çok terapist bu metodu çiftleri ve yetişkinleri tedavi ederken de kullanır. Aslında oyun terapisi bir araç olduğu için, oyun terapisinin de belirli bir yaş sınırı yoktur.

Çocuk-Psikolojisinde-Oyun-Terapisinin-Önemi-2

Oyun Terapisi Nasıl Yapılmaktadır ?

Oyun terapisi sürecinde, çocuklar kendi içlerinde mücadele ettikleri duygusal deneyimlerini yansıtan oyunlar yaratırlar. Bu deneyimler genellikle sözel olarak ifade edilmezler. Çocuklar oyunlarında özel oyuncaklar seçerek duygusal çatışmalarını yansıtan önemli konuları tekrar canlandırırlar.

Terapist ise bu süreçte çocuğa uygun tepkileri vererek duygularını fark etmesini, ifade etmesini ve sorunla ilgili başa çıkma yollarını bulmasını sağlar. Bu duyguları ifade etme süreciyle başlayan terapi, çocuğun bu durum üzerinde kendini iyi hissetmesine dek sürecektir.

çocuklarda-oyuncak-seçimi-nasıl-olmalıdır-2

Oyun Terapisinin Evdeki Oyundan Farkı Nedir?

Oyun oynamak çocuğa yaşamlarında insanlarla girdikleri etkileşimleri yeniden canlandırma fırsatı veren doğal bir fırsattır. Oyunun üç temel amacı vardır: İlk ikisi çocuğun bilişsel ve motor gelişimini desteklemek, üçüncüsü ise duygusal çatışmaların çözülmesini sağlamaktır.

Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Oyun   terapisinin çoğu olayların çözümünde bariz kolaylıklar sağladığı bilinir. Oyun terapisinin faydaları sayısız olarak kabul edilse de, bu metodun sık kullanıldığı olaylar ve faydaları şunlardır;

  • Oyun terapisi sayesinde çocuklar korkularını yenerler.
  • İfade etmekte zorlandıkları duyguları daha rahat ifade ederler.
  • Yaşadıkları sorunlarla mücadele etme becerileri gelişir.
  • Oyun  terapisinde,  çocukların diğer çocuklarla ve yetişkinlerle olan ilişkilerinin sağlıklı olması sağlanır.
  • Çocukların kendilerine olan güvenleri artar.
  • Sorumluluk duyguları gelişir.
  • Sınırlarının farkına varır ve bunları kendileri belirlerler.
  • Tüm bunların yanı sıra oyun terapisi  sonrası çocuklar, çözüm üretme konusunda da daha başarılı olurlar. Bu sayede şimdiye kadar olan ve gelecekte olacak sorunlarla kolayca başa çıkabilirler.
Çocuk-Psikolojisinde-Oyun-Terapisinin-Önemi-4

Oyun terapisinin Etkinliği Nasıl Arttırılır?

  • Çocuğun terapi görüşmelerine düzenli olarak gelmesini sağlayın.
  • Görüşmelerin sonunda ona neler yaptığı hakkında soru sormayın. Açıklama yapma zorunluluğu çocuk üzerinde baskı yaratabilir.
  • Terapi görüşmelerinde ne yapması gerektiği ve hangi konuları anlatacağı konusunda onu yönlendirmeyin. Ancak kendini hazır hissettiğinde istediği konuları kendi hızıyla terapi de çalışmaya başlar.
  • Çocuğunuzla ilgili anlatmak istediklerinizi çocuğun görüşmesinde değil, ayrı bir anne baba görüşmesinde paylaşmanız onu daha çok rahatlatacaktır.
  • Terapide iyileşme sürecine girmeden önce çocuğun yaşadığı sıkıntılarda artış görülmesi doğaldır. Aklınıza takılan konuları çocuğunuzun terapistine sormaktan  çekinmeyin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir