çocuklarda-öfke-kontrolü-2

Çocuklarda öfke ve öfkeyle başetme

Öfke, kişinin zorluklarla başa çıkabilmek için öğrendiği bir tepkidir. Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlar ve beklentilerin karşılanmaması sonucunda verilen doğal ve evrensel bir duygudur. Tüm duygularımız gibi öfke de doğaldır ve herkeste görülür. Çocuğun öfkelenmesine neden olan engellerin birçoğu, genç ya da yetişkinler için anlamsız gelebilir. İstediğini elde edemeyen ya da engellenen çocuk, öfke hissedip bağırabilir, vurabilir ve tepinebilir.

Öfke nöbetleri, çocuğun bir şeyi kendi yapmak istemesi ve ebeveynlerle çatışması sonucunda yaşanabilir. İstediğini elde edemeyen ve engellenen çocuklar öfke nöbeti yaşayabilirler. Çocuk çevresindekilerin öfkeli davranışlarına yenik düşüp söylediğinin yapıldığını görürse ikincil kazanç elde eder. Bunun sonucunda davranışı öğrenilmiş bir davranış olarak tekrarlar.

Öfke problemini etkileyen faktörler nelerdir?

Aile içi çatışmaların olması, ihmale, akran zorbalığına maruz kalan çocuklarda öfke probleminin sık görülmesine neden olur. Ailenin çocuğa karşı tutarsız davranışları, evdeki sınırların belli olmaması, çocuğun kendini gerçekleştirmesine izin vermeme gibi sebepler de çocukta öfke problemini etkileyen faktörlerdir.

Çocuğun kendi yetenekleri ve istekleri doğrultusunda seçim yapmasına izin vermeyip engelleyici ve baskıcı tutum sergilemek çocuğu öfkelendirebilir. Çocuğun psikolojik ihtiyaçlarının yerine getirilmemesi, olumsuz davranışlarının pekiştirilmesi, çocuğa fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulamak, kızarak iletişim kurmak çocuğu öfkelendirecek şeylerdir. Ebeveynlerin olaylar karşısında öfkeli davranış sergilemesi ve çocuğun bunu gözlemlemesi, öğretmenler tarafından aşağılanma ya da küçük düşürülme öfkelenmesini etkileyen faktörlerdendir. Çocuğa karşı tutarsız disiplin uygulanması, denetim eksikliği, televizyon ya da internette olumsuz ve şiddet içerikleri izlemesi gibi birçok etken çocukta öfke problemine sebep olur. Dil gelişiminde yeterli düzeyde olmayan çocuklarda da öfkelenmeye sebep olabilmektedir.

çocuklarda-öfke-kontrolü

Öfke İle nasıl baş edebiliriz?

• Anne babaların çocuklara tutarlı yaklaşmaları ve hem bağımsız olmalarını sağlamaları hem de destek olmaları gerekmektedir. Çocukla iletişimde çocuğun öfkesine karşı sakinliğini sürdürmelidir.
  • Çocuğun öfkeli ve saldırgan davranışlarına tolerans gösterilmemelidir. Çocuğun istekleri bu davranışları sonucunda yerine getirilmemelidir. Çocuk öfke nöbeti sonucunda isteğinin yerine getirildiğini görürse ikincil kazanç sağladığını öğrenir. Bu nedenle çocuğa davranışının istenmeyen bir davranış olduğu üzerine konuşulmalıdır.
  • Çocuk öfkeli ve saldırganlaştığında ebeveynler çocuğun sakinleşmesini beklemelidir. Sonrasında davranışı ile ilgili konuşurken ben dilini kullanarak iletişim kurabilirler. (Oyuncaklarını fırlatman beni çok endişelendirdi.)
  • Çocukla birlikte dışarı çıkıp dışarıda oyun oynaması çocuğun hareketliliğinin azalmasını ve enerjisini boşaltmasını sağlar.
  • Çocuğun yaşına uygun sorumluluklar verilebilir. Başarabildiği işleri görmek çocukta başarma duygusunu yaşamasına neden olur.

Öfkeli davranışları çocuğun aile ve arkadaşlarıyla iletişimine engel oluyorsa ve okulda problemler yaşamasına neden oluyorsa bu konuyla ilgili çocuk psikoloğuna danışabilirsiniz.

Küçük Adımlar Anaokulu Rehberlik Servisi

1 thoughts on “Çocuklarda öfke ve öfkeyle başetme”

1. Parvin Zeinalzadeh

Bu gerçekten doğru! yürüme gibi Bir çocuğun gelişim evrelerinden biri olan öfke ve duyguları görürsek, kesinlikle sabırla ve sevgiyle geçirilebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir