Erken çocukluk döneminde agresyon; Agresif tavırlar sergileyen, kendisini kontrol edemeyen, istediği olmadığında sinir krizleri geçiren, arkadaşlara ve eşyalara zarar veren çocuklar karşısında birçok ebeveyn ve eğitimci ne yapacakları konusunda çaresizlik duygusuna kapılabilmektedirler. Söz konusu agresif tavırlar kimi zaman uzman desteği gerektirirken kimi zaman ebeveyn ve eğitimcilerin doğru tutumları ile düzelebilecek bir durum olarak görülebilmektedir.
Yaşı daha küçük olan çocukların agresyonu daha çok fiziksel istek ve bunun getirdiği gereksinimler nedeniyle ortaya çıkarken bunun zıttı büyük çocuklarda sosyal durumlar ve gereksinimlere odaklıdır.
Agresif davranışları sergileyen çocukların özellikleri
- Saldırgan dürtünün açığa çıktığı çocuklar akranlarıyla veya yetişkinlerle iletişiminde geçimsiz tutum sergilemektedirler.
- Parlamaya her an hazır olan bu çocuklar her olayda sık sık kavga ettikleri ve genelde sorunlarını bilek gücüyle çözdükleri gözlemlenmiştir.
- Sadece ebeveynlere karşı değil ; öğretmenlerine hatta yetişkin olan çoğu kişiye karşı gelme eğilimleri vardır.
- Genelde yaptıkları davranışlardan utanma eğilimi gösterseler bile bu davranışı yineleme özellikleri vardır.
- Cezalar onların gözünü korkutmaz ve genelde çözüm olmaz.
- Sağlıklı yollardan ilgiyi alamayan çocuklar bu yola başvurarak ilgiyi almaya çalışırlar.
Nedenleri neler olabilir
- Bozuk ve düzensiz bir aile ortamı
- Sık sık ceza ve tehdit uygulamaları
- Anne ve babanın problemlerini tartışma veya şiddetle çözmeye çalışması
- Çocuğun kendine güvensiz bir ortamda yetişmesi
- Son derece serbest yetişen çocukta saldırgan davranışlar sergileyebilir. Kendisine sınır konmadığı için kurallara uymak yerine , çevrenin ona uymasını ister.
- İzlediği içeriklerin şiddet veya saldırgan dürtüyü ortaya çıkardığı da düşünülmelidir.
- Saldırgan dürtüyü destekleyen savaş içerikli çocuk oyunları , oyuncakları da sosyal roller ve değerler bilincini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Neler Yapabiliriz?
- Çocukları aşırı kısıtlamamak ve enerjilerini atmaları için uygun ortam hazırlamak oldukça önemli olacaktır.
- Şiddete yönelik ya da saldırganca bir tavır sergilendiğinde sakin ve ılımlı bir üslupla gerekli geri bildirim verilmeli , bu durumun alışkanlık haline getirilmesi önlenmelidir.
- Çocuklarınıza öğretmek istediğiniz her bir davranış için rol model olun.
- Çocukların izledikleri içerikleri kontrol altında tutmamız olumsuz davranışın seyrini değiştirecektir.
- Almak istedikleri şiddet içerikli oyun ve oyuncakları kısıtlandırın ve gerekli bilgilendirmenin yapılması önemli bir husus olacaktır.
- Yapılan olumsuz davranış sonrası ceza yerine onu sevdiği belirli bir şeyden ya da durumdan açıklama yaparak kısıtlayın.