sağlıklı-sınırlar

Sağlıklı Sınırlar Güvenli Çocuklar

Ebeveynlik hayat boyunca süren bir deneyimdir. Bu süreçte kendi isteklerimiz ile gelişen ve büyüyen çocuğumuzun ihtiyaçlarını yönetebilmek ebeveyn olarak bizi en zorlayıcı konulardan biri olabilmektedir. Tüm ebeveynler çocuklara sınır koyması gerektiği konusunda hemfikir ancak bunun nasıl sağlanacağı noktasında büyük bir kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar. Peki çocuğumuzla olan ilişkiyi ön planda tutan şefkatli ve sağlıklı sınırları nasıl oluşturabiliriz? Bir bakalım.

sağlıklı-sınırlar-3

Sınırlar Ne Anlama Gelir?

Çocuğunuza sınır koymanız gerektiğini sürekli duymuşsunuzdur. Sınır koymak, çocukların neler yapabileceğini veya yapamayacağını; onların öz-benliklerine zarar vermeden, yaşamı güvenli bir biçimde yaşamasını sağlayan kolaylaştırıcılardır. Çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişki tüm süreçlerde olduğu gibi sağlıklı sınırları oluştururken de son derece kritik bir öneme sahiptir.

sağlıklı-sınırlar-2

Sağlıklı Sınırlar Neden Bu Kadar Önemli?

Sınırlar yaşamın her alanında karşımıza çıkar, örneğin hiç bilmediğiniz bir yerdesiniz ve nereye gideceğinizle ilgili yolda hiçbir işaret, tabela veya yol gösterici herhangi bir şey olmadan yürümeye çalıştığınızı düşünün… Doğru yolda ilerlemek ne kadar mümkün olurdu? Sınırların olmadığı bir dünya da çocuklar için böyledir. Çocukların sınırları sevmediğini düşünebiliriz ancak sınırlar çocukları güvende tutar.

Çocuklara koyduğumuz sınırlar çocukların ihtiyaçlarını daha açık bir şekilde görebilmemizi ve çocuğun kendi davranışını farkında bir şekilde düzenleyebilmesine katkı sağlar. Sınırlar, ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi zedelemez; aksine aradaki ilişkiyi güçlendiren bir köprü işlevi gösterir.

tatil-sonrası-okula-uyum-süreci

Sağlıklı Sınırları Nasıl Koyacağız?

  • Sınırlar, çocukların deneyimlediği duygulara yönelik değil davranışlarına yönelik olmalıdır.
  • Sınır koyarken kullanılan dil yargılayıcı, eleştirici veya reddedici değil şefkatli ve açık bir dil olmalıdır.
  • Koyulan sınırlar bütün aile bireyleriyle beraber belirlenmeli, çocukla vakit geçiren bütün yetişkinler aynı sınırları korumaya özen göstermelidir.
  • Koyulan sınırlar, çocuğun duygularının ve ihtiyaçlarının görüldüğünü çocuğa hissettirmelidir. Böylece duyulduğunu ve görüldüğünü hisseden çocuk için sınırlara uymak daha yumuşak ve kolay bir hale gelecektir.
  • Sınır koyarken önemli noktalardan biri de net ve kararlı bir tutum içerisinde olmaktır. Koyulan bir sınır başka bir gün tamamen değiştirilmemelidir.
  • Sınır koyma adı altında çocuğun bütün davranışları kısıtlanmamalıdır. Ebeveyn olarak “Bu gerçekten koymam gereken bir sınır mı?” diye düşünmek sınırları koyma noktasında pusula görevi görecektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir