Çocukta inatçılık, belli bir nedeni olmadan çocuğun bir davranış ya da isteği için ısrar etmesi sonucunda davranışını ve düşüncesini değiştirmek istememesidir. Bu durum çocukların duyusal gelişimlerinin bir parçasıdır. Benmerkezci oldukları 2-6 yaş arasındaki çocuklarda düşünce ve iletişimlerinde de bu benmerkezci tutumu sergilemektedirler. Çocuklar bu dönemde yaşadıkları her durumu kendi bakış açılarıyla değerlendirirler. Çevresindeki herkesin ve etrafındaki her şeyin kendisi için var olduğunu zanneder. “Ben” duygusu ve “ben” dili kullanımı ön plandadır. Olaylara başka birisinin gözünden bakamazlar.
Çocuklarda İnatlaşma Davranışı: Gelişim Döneminin Doğal Bir Parçası
Çocuklar bu yaş grubunda, her şeyi kendisi yapmak ister ve ebeveynleriyle inatlaşır. Bu yaş grubunda inatlaşmaların daha sık yaşanmasının nedeni çocuğun kendini ve davranışlarını kavramaya başlamasıdır. Birey olduğunu fark etmeye başlayan çocuk istekleri gerçekleşmediğinde öfke yaşayabilir ve ağlama krizleri görülebilir. Gelişim döneminin bir parçası olarak ele alınmalıdır. İnatlaşma durumunun doğal olduğu ve bireyselleşme çabası için gerekli olduğu kabul edilmelidir.
Benmerkezci dönemde çocuklar sabırsız davranabilirler. İsteklerini anında gerçekleştirmek isterler. Çocuklar bu dönemde soyut düşünme becerisi gelişmediği için ona anlattığınız şeylerin somutlaştırmanız gerekmektedir. Meraklı ve sorgulayıcı bir tutum sergileyebilirler. Sahiplenme duyguları gelişmiştir ve paylaşmayı reddedebilirler.
İnatçılıkla nasıl baş edebiliriz?
İnatlaşma yaşandığında soğukkanlılığımızı korumalıyız. Ses tonumuzu ayarlayarak kararlı ve uzlaşmacı bir tutumla yaklaşmalıyız. Çocuğunuzun talep ettiği şeyin o anda neden yapılamayacağını kesin ve kısa bir açıklama ile birlikte anlatmalıyız. Bu konuda üzgün olduğunuzu belirterek çocuğunuza biraz zaman tanımalı ve düşünmesini sağlamaya çalışmak yardımcı olabilir.
Çocuğunuz bu denemelere karşılık olarak hala inatlaşmaya devam ediyorsa onun ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz başka bir konu ya da başka bir kişi ile dikkatini dağıtabilirsiniz.
Çocuğunuzun ısrar ettiği şeyi reddetmek ya da alternatif sunmamak iletişiminizi zorlaştırabilir. Sorunu çözebilmek için seçebileceği başka alternatifler sunarak kendisinin seçim yapmasına fırsat tanımış oluruz. Böylelikle onu birey olarak kabul ettiğinizi görmüş olacaktır.