Çocuklarda Kıyafet Seçimi Özgürlük mü, Zorluk mu (2)

Çocuklarda Kıyafet Seçimi: Özgürlük mü, Zorluk mu?

Kıyafet seçimi, anne babalar  için zor bir süreç olabilir. Bu durum sadece çocukların inatlaşmasına bağlanmamalıdır. Çocuklar kıyafetlerini seçerek kararını verip arkasında durmaya, cinsel kimliğini keşfetmeye,  kabul görmeye çalışırlar. Bir çocuğun okula giderken en güzel kıyafetlerini giymek istediğine şahit olmuşsunuzdur. Çünkü arkadaşları tarafından kabul görmek, onay almak, cinsiyetini fark ettirmek ihtiyaçları arasındadır. Çocuklar, kendi kararlarını alması için fırsat bulmuşken onları engellemeyin.

Çocuklarda Kıyafet Seçimi Özgürlük mü, Zorluk mu (1)

Çocuğum Kendi Kıyafetini Seçmek İstiyor, Ne Yapmalıyım?

Çocuğum kış vakti yazlık, yaz vakti kışlık  giyiyor.’ ‘  okula hep geç kalıyoruz çünkü kıyafet seçemiyor’ ‘Hiç benim seçtiklerimi giymiyor.’ ‘Hasta olacak diye korkuyorum.’  gibi cümleleri sık sık duyuyor olabilirsiniz. Kıyafet seçimi, çocuklara kendi kararlarını alma alışkanlığı kazandırır. Genellikle 3-4 yaşlarında başlayan kıyafet seçiminin, çocuğun kendi cinsiyetini tanıma ve ona uygun davranma gibi birçok kazanımı vardır. Kıyafet seçiminde çocuğun yaptığı en sık hatalardan biri çocuk ile birlikte inatlaşmasıdır.

Kendi istediklerini giydirme çabalarında olmalıdır. Bırakın çocuğunuz ne  isterse onu giysin. Kışlık olur, yazlık olur, yağmur çizmesi olur, kışın sandalet olur… Yeter ki engel olmayın. Kendi seçimlerinin özgürlüğünü yaşasın. Kendi kararlarının doğal sonuçlarına tanık olsun. Kışın mont giymeden çıktığında, üşüyüp eve tekrar dönmek istesin.

Yazın okula yağmur çizmeleriyle gitmek isterse, gitsin ve öğretmeninden arkadaşlarından doğal geri bildirimler alsın. Bu durumlar sonuçlar ile birlikte nasıl davranması gerektiğini öğretecektir.

Cocuklarda Kiyafet Secimi Ozgurluk mu Zorluk mu 3

İnatlaşan çocuğunuza nasıl yaklaşabilirsiniz:

  • Çocuğunuzun itirazlarını dinleyin ve anlamaya çalışın.
  • İtiraz ettiği şeylere her zaman ‘ hayır ‘ demeyin. Hayır demeden hayır demeyi deneyin. Örneğin; ‘Hayır o kıyafeti giyemezsin, hava yağışlı’ cümlesini kurmak yerine ‘Aslında seçtiğin kıyafeti çok beğendim, dışarıda hava nasıl bakalım mı ? Aaaa hava bugün yağmurlu, kıyafetini bu kazakla mı kombinlesek ?’ gibi alternatifler sunarak inatlaşmadan sorunları çözmeliyiz.
  • İnatlaşmaya yönelik bir ilişki kurmuşsanız, çocuğunuzda bunu devam ettirebilir. Davranış kalıcı hale gelebilir. İnatlaşma dönemi geçse dahi bu iletişim haline dönüşebilir o yüzden dikkat etmemiz gerekir.

Çocuklarda kıyafet takıntısı, çocuğun kendini ifade etme aracı olabileceği gibi, altında yatan duygusal ihtiyaçların bir yansıması da olabilir. Ebeveynlerin sabırlı olması, alternatif seçenekler sunması, sınırlar koyması ve destek sağlaması, çocuğun kıyafet takıntısını kontrol altına almasına yardımcı olabilir. Sonuç olarak, çocuklarda kıyafet takıntısı oldukça yaygın bir durumdur. Ancak, bu takıntının kontrol altına alınması mümkündür. Ebeveynlerin sabırlı olması, iletişim kurması ve çocuklarını desteklemesi, çocukların kıyafet takıntısını azaltmalarına yardımcı olabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir