Çocukluk-dönemimde-korkular-ve-sebepleri

Çocukluk Döneminde Korkular: Sebepleri ve Başa Çıkma Yolları

Çocukluk döneminde korkular, sebepleri ve başa çıkma yolları; Korku temel duygularımızdan biridir. Bireyler tehlike olarak adlandırdıkları durumlar ile karşılaştıklarında korku ortaya çıkmaktadır. Korku, bireylerde kaçma isteği uyandıran bir duygudur. Çocuklar genellikle erken çocukluk döneminde bu duygu ile tanışırlar. Bunun sebebi farkındalıklarının artmasıdır.

Korkular yaş dönemine göre farklılık göstermektedir. Erken çocukluk döneminde özellikle 3 yaş ve sonrasında hayal gücü ve yaratıcılığın gelişmesi ile korkuların görülme sıklığı artmaktadır. Okul öncesi dönemde korkular genellikle bilinmeyen şeylerden kaynaklanmaktadır. Karanlık, terk edilme, yalnız bırakılma, hırsız tarafından kaçırılma, hayvan ve canavar korkuları bu dönemde görülebilmektedir. Korkular erken çocukluk döneminin bir özelliği olarak görüldüğünden zamanla azalması beklenmektedir. Eğer zamanla azalmıyorsa ve günlük yaşamı etkiliyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Çocukluk-dönemimde-korkular-ve-sebepleri-2

Korkular Neyden Kaynaklanıyor Olabilir?

  • Korkular yaşanan olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanabilir. Bir köpek tarafından ısırılan çocuk artık tüm köpeklerden korkabilir.
  • Çocuklar korkuyu model alma yolu ile öğrenebilir. Annesinin köpekten korktuğunu gören ancak daha önce köpek ile ilgili olumsuz bir deneyim yaşamamış olan çocuk da köpekten korkabilir.
  • Ebeveyn tutumları korkulara sebep olabilmektedir. Fark edildikten sonra korkuların pekiştirilmesi ya da görmezden gelinmesi ile korkular büyüyebilir.
Cocukluk donemimde korkular ve sebepleri 3

Korkular İle Başa Çıkabilmeyi Kolaylaştırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Korkularını ve kaygılarını ifade edebilmeleri için çocuklara fırsat verilmelidir.
  • Çocukların duyguları ve duyguları yansıtma biçimleri yetişkinlerden farklıdır. Bu sebeple duyguları küçümsenmemelidir. ‘’Bundan mı korkuyorsun?’’ , ‘’Sen bebek değilsin büyüdün!’’ gibi sözler kullanılmamalıdır.
  • Duygularının anlaşıldığı çocuğa hissettirilmelidir. Bunun için ‘’Şu an korkuyorsun ve bu yüzden odanda tek başına uyumak istemiyorsun’’ gibi yansıtıcı cümleler kullanılabilir.
  • Erken çocukluk döneminde çocuklar soyut ve somut kavramları ayırt edememektedir. Bu sebeple yapılacak açıklamalara dikkat edilmelidir.
  • Korkular ile ilgili kitaplar okumak korkular ile başa çıkma noktasında fayda sağlayacaktır.
  • Çocukların sevdiği, onları rahatlatan eşyaları da korkular ile başa çıkmak için kullanabilirsiniz. Örneğin; yatağında tek başına uyumak istemeyen bir çocuk için sevdiği peluş oyuncağını uyku arkadaşı olarak belirleyebilirsiniz. Bu onu rahatlatacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir