Okul öncesi dönemde çocuklarda ekran bağımlılığı, günümüz çocuklarında pandeminin de getirisiyle yoğun bir ekrana maruz kalma durumu gözlemliyoruz. Televizyon , tablet gibi devamlı bakmayı gerektiren cihazların sınırsız ve kontrolsüz kullanılması durumunda ortaya çıkan bu durumu uzmanlar ekran bağımlılığı olarak adlandırmaktadır. Bu bağımlılık türünde çocuklar yemek yerken , oyun oynarken , ya da sosyalleşmekten ziyade ekranla vakit geçirmek daha cazip gelmektedir.
Çocuğunuzun Ekranla Arası Nasıl?
Aslında bu durumu anlamak çok zor değil. Pandemiyle birlikte özellikle evde sosyalleşmek ve etkinlik yapmak ebeveynler tarafından zor olmayla başladı.. Bu zorlu dönemde ebeveynler de sonucunun bu denli yüksek boyuta ulaşacağını tahmin etmeden çocukları teknolojiye yönlendirmiş olabilmektedirler. Peki bu teknolojiyle aranın iyi oluşu ekran bağımlılığına döndü mü nasıl anlarız?
- Çocuğunuz uykuyla alakalı problemler yaşıyorsa
- Konuşmada gerilik gözlemlendiyse
- Bulduğu her fırsatta ekran istemeye başladıysa
- Sosyalleşmede zorluk yaşıyorsa
Bir ekran bağımlılığı başlığı söz konusu olabilir.
Çocuklarda Yaş Kuralı (3-6)
Biz psikologların ebeveynlerden özellikle istediği şey “0-3” yaş grubundaki çocukların ekran ile tanışmaması en önemli husustur. Çünkü bu dönemde onların en hızlı gelişim gösterdiği ve öğrenmeye açık olduğu dönemdir. Bu süreçte ekrana maruz kalan çocuklar ileride psikolojik ve fizyolojik problemlerle karşı karşıya kalabilmektedir.3-6 yaş arasındaysa çocuğu ekranla tanıştırmış olabilirsiniz fakat yine de belirli bir süre vermeniz doğru olacaktır. Ayrıca teknolojik aletlerin çocukların odasında bulundurmamaya özen göstermeliyiz.
Ebeveynler Olarak Ne Yapmalıyız?
Çocukların ekran bağını sınırlı ve kontrollü şekilde kullanmaları için bir plan ve sınır oluşturmak önemli bir husustur. Aile bireyleri çocuklarla birlikte aktivitelerde aktif rol almalıdır. Okul içerisinde arkadaşlarıyla da bol bol sosyalleşmeli , dışarı çıkmalıdır.