Okul öncesi eğitim çocukların gelişim düzeylerine ve bireysel özelliklerine uygun, çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişmelerini destekleyen, kendilerini toplumun kültürel değerleri doğrultusunda en iyi biçimde yönlendiren, çocukları ilköğretime hazırlayan bir eğitim sürecidir. Bu süreç içerisinde velilerin yapması gerekenler şunlardır:
Sabırlı Olmak:
Çocukların adaptasyon sürecinin zaman alabileceğini unutmadan, sabırlı ve anlayışlı olunmalıdır. Adaptasyon sürecinin, okula alışma sürecinin her çocuk açısından bir olmadığını unutmamak gerekir.
Pozitif Yaklaşım Sergilemek:
Çocuğa okul hakkında olumlu ve destekleyici bir dil kullanarak, okula gitmenin güzel ve eğlenceli bir deneyim olacağını hissettirmek önemlidir.
Rutin Oluşturmak:
Okul öncesi dönemde çocukların belli bir rutin oluşturmaları, uyum süreçlerini kolaylaştırır. Belirli bir uyku, yemek ve oyun saati oluşturulmalıdır.
Okul ile İşbirliği Yapmak:
Öğretmenlerle düzenli iletişim kurarak, çocuğun durumu hakkında bilgi alınmalı ve okulun önerilerine uyulmalıdır.
Çocuğu Dinlemek:
Çocuğun okul hakkında duygularını ve düşüncelerini paylaşmasına fırsat verilmeli, kaygıları varsa bu kaygılar dikkate alınarak konuşulmalıdır.
Örnek Olmak:
Veli olarak, okula ve eğitime karşı olumlu bir tutum sergilenmeli, çocuğa model olunmalıdır. Çocukla iletişim kurarken kararlı ve tutarlı bir iletişim dili kullanılmalıdır çocuğu incitmeden ve duygularını göz ardı etmeden
Güven Vermek:
Çocuğa, her zaman yanında olunduğunu ve herhangi bir sorun yaşadığında desteğin sağlanacağı hissettirilmeli çocukla konuşurken yalın ve anlaşılır bir iletişim dili tercih edilmelidir.
Okula İlk Günlerde Eşlik Etmek:
Eğer mümkünse, ilk birkaç gün okula gidip çocuğa eşlik etmek, yanında olduğunu hissettirmek çocuğun ortama alışma sürecini kolaylaştırabilir. Birkaç günden sonra çocuğun artık okulda öğretmenleri ve arkadaşlarıyla kalabileceği uygun bir dille çocuğa aktarılmalıdır.
Oyuncak veya Eşya Götürmesine İzin Vermek:
Çocukların okula kendi evlerinden bir oyuncak veya sevdiği bir eşyayı götürmelerine izin verilmesi, kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilir.
Süreç Hakkında Bilgi Vermek:
Çocuğa okulda neler olacağı hakkında bilgi vermek, belirsizlikleri azaltarak adaptasyon sürecini kolaylaştırır.
Bilgilendirici Kitap, Dergi Okumak:
Çocuklar anne ve babanın duygu–durum halinden oldukça etkilenmekte ve tedirgin ruh hali içerisine girmektedirler. Bunun önüne geçebilmek ve çocuğun adaptasyonunu kolaylaştırmak için önceden bilgi sahibi olmak anaokuluna alışma sürecini kolaylaştırır.
Bu önerilerle birlikte, her çocuğun bireysel farklılıkları olduğu unutulmamalı ve adaptasyon sürecinde onların ihtiyaçlarına göre esneklik sağlanmalıdır. Okula gidiş tüm aile üyeleri tarafından desteklenmeli ve aile üyeleri bu konu hakkında uyum içerisinde olmalıdır. Aile üyeleri tarafından desteklenen çocuğun okula uyumu kolaylaşır. Çocuk adaptasyon süreci sonrasında anne-baba okuldan ayrıldıktan bir süre sonra ağlamayı bırakıp oyuncaklarıyla ve arkadaşlarıyla oynuyor, yapılan faaliyetlere katılıyorsa, kaygıları bitmiş demektir.