Yaz tatili sona eriyor… Uzun bir süre sonra çocuklar yeniden okula dönmeye başlayacak. Tatilin ardından okul rutinine dönmek gerçekten alışması oldukça zor bir durum olabilir. Elbette bu süreci hem kendiniz hem de çocuğunuz için kolaylaştırmak isteriz.
Şüphesiz ki okula geri dönme zamanı gelene kadar okulu düşünmemek, tatilin son günlerinin tadını çıkarmanın bir yolu. Ancak bunu yapmak, okula geri dönüşü daha da zorlaştırabilir. Bu noktada her çocuğun, dönüş konusunda tepkisinin farklı olabileceğini hatırlamak şart. Bazı çocuklar okulu özlemle beklerken ve okul rutinine çok kolay uyum sağlayabilirken, bazıları oldukça endişeli ve gergin hissedebilir. Özellikle endişe yaşayan çocuklara yardımcı olabilmek için çocukların duygularını önemsemek ve nedenleri üzerine düşünmek gerekir.
Çocuklarınızı Desteklemek İçin Öneriler
Eğer siz de tatil sonrası okula uyum süreci hakkında endişeler yaşıyorsanız, çocuklarınızı desteklemek ve olumsuz okul deneyimlerini azaltmak için aşağıdaki önerilerimizden faydalanabilirsiniz:
- Okula dönüş rutini oluşturun,
- Çocuğunuzun okul fikrine yeniden alışması için tatil sona ermeden önce bir rutin oluşturmayı deneyin. Değişim ve geçiş dönemlerinde çocuğunuzu en iyi neyin desteklediğine dair fikir edinmek için geçmiş deneyimlerinizi düşünün.
- Okula hazırlanmak için pratik bir çizelge hazırlayın. Örneğin; okul için her gün yapılması gerekenler erken uyanmak, kahvaltı yapmak, giyinmek… Çocuğunuzun hazırlanırken size ne kadar ihtiyacı var, neleri kendi başına yapabiliyor? Tüm bunları göz önünde bulundurarak uyku saatini düzenleyin, hazırlık aşamasındaki gereklilikleri birlikte yapın.
- Düzenli bir uyku saatine sahip olmak da bu rutin oluşturma sürecini kolaylaştırır. Uzmanlar, uyku rutini alışkanlıklarını belirlemek için okulun açılmasına iki hafta kala harekete geçmeyi öneriyor.
- Bir şekilde, ebeveynler de çocuklarıyla birlikte okula geri dönüyorlar. Geçişi daha yumuşak hale getirmek için kendi programınızı da ayarlamayı unutmayın. Kişisel işlerinizi çocuğunuzun size ihtiyaç duyduğu zamanları organize edecek şekilde düzenleyin.
- Çocuğunuzla okula dönüş hakkında kon
Okula ait hissetme duygusu, akademik başarıyı ve öğrencinin huzurunu olumlu yönde etkiler. Ebeveynler, okul hakkında konuşurken cesaretlendirici bir ton belirleyerek çocukların olumlu tutumlar geliştirmesini kolaylaştırabilir. Ayrıca okul hayatına ilgi göstererek çocuğunuzu hem akademik hem de sosyal olarak desteklemeye de hazır olmalısınız.
Küçük adımların ünlü mutfağından çıkan sabah kahvaltısı 09.30-10.00 arasında, öğle yemekleri de 12.00-13.00 arasında yemekhanede yenir. İkindi kahvaltısı da 15.30-16.00 arasında taze olarak hazırlanmış et suyuna çeşitli sebze çorbaları ve kıtır ekmek olarak servis edilir.
Çocuğun Okula Uyumunu Desteklemek: Bireysel Yaklaşımlar
Çocuğunuzun okula uyum sürecinin ilerleyişi, çocuğun mizacından yeni durumlarla başa çıkma biçimine; aile ortamından bağlanma biçimlerine ve okul ortamına kadar birçok faktöre bağlıdır. Tüm bunlar uyum sürecinin uzunluğunu ve yoğunluk seviyesini etkiler. Yine de okula geri dönüşü çocuk için olabildiğince konforlu hale getirebilmek için yapabilecekleriniz var. Bu noktada tüm ebeveynlerin hatırlaması gereken en önemli şey, her çocuğun farklı olduğu gerçeği. Bu nedenle ebeveynler ve öğretmenler, uyum sürecini birlikte şekillendirerek çocuğun duygusal ihtiyaçlarına ve davranışlarına duyarlı olmalı.
Bazı çocuklar okula geri dönmeyi hevesle bekler, bazıları okula dönmemek için ağlar. Tüm bu farklı tepkiler, son derece doğal. Sonuçta çocuğunuz mutlaka okuluna alışacak, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla bir bağ kuracak ve okulda yepyeni bir eğlence ve keşif dünyası bulacak. Doğru bir destekle sonunda sizin çocuğunuz da okulu, kendisini rahat ve güvende hissettiği bir alan olarak görecek. Bu yüzden sabırlı olun ve ona daima anlayışla yaklaşın.